W poszukiwaniu technologii wspierających sektor foodtech i cleantech, Grupa LipCo Foods i PFR łączą siły
W ramach programu VC Connect: Seed to Scale, realizowanego przez Polski Fundusz Rozwoju, PFR Ventures, Foodtech.ac i Partnerów branżowych, Grupa LipCo Foods wspiera inicjatywę jako Partner Strategiczny, wnosząc do ekosystemu programu innowacji ponad 32-letnie doświadczenie w branży spożywczej, wsparcie eksperckie a także konkretne wyzwania technologiczne, ukierunkowane na praktyczne zastosowania w branżach foodtech i cleantech.
Mulitofoodwa Grupa LipCo Foods
W ramach grupy LipCo Foods działa 5 Linii Biznesowych – Food & Agri, Value Added, Foods Solutions, Transport & Logistics i NEXTI. Linie Biznesowe grupują 22 specjalistyczne segmenty, do których należą m.in. drób, produkty premium, ryby i owoce morza, dania convenience, dania gotowe, snacki, napoje, paniery, pierożki gyoza oraz pet food.
Jednocześnie w ramach grupy funkcjonują segmenty współtworzące integrację pionową , które odpowiadają za: wylęgarnie, wytwórnię pasz, hodowle, weterynarię i kontraktację.
Seed to Scale – most między wizją a rynkiem
Seed to Scale to inicjatywa wspierająca startupy i zespoły technologiczne, które mają pomysł lub rozwijają innowacje na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego oraz transformacji ekologicznej i rolniczej. Program skupia się na trzech obszarach: foodtech, cleantech i agritech, które mają kluczowy wpływ na jakość życia, środowisko i zrównoważony rozwój.
Uczestnicy programu zyskują:
- udział w intensywnym, trzydniowym sprintcie warsztatowym,
- dostęp do ekspertów branżowych i funduszy VC,
- możliwość dopracowania modelu biznesowego i pitch decka,
- udział w konferencji Harvest the Future Meetup,
- realną szansę na wdrożenie technologii u partnerów programu.
To nie tylko przestrzeń testowa - to platforma współpracy, w której partnerzy tacy jak Foodtech.ac, Grupa LipCo Foods, Maspex, EITFood, Glovo czy Qemetica definiują konkretne wyzwania, a startupy mają szansę dostarczyć rozwiązania o potencjale globalnym.
Wyzwania technologiczne Grupy LipCo Foods
Grupa LipCo Foods stawia na innowacje technologiczne, które wspierają bezpieczeństwo żywności, zrównoważoną produkcję i odpowiedzialne wykorzystanie surowców. Poszukiwane są rozwiązania łączące zaawansowaną biotechnologię, ekologiczną inżynierię procesową oraz podejście zero waste. Celem jest wdrażanie skalowalnych i praktycznych technologii, które i zdynamizują efektywność procesów, jednocześnie odpowiadając na wyzwania środowiskowe i operacyjne współczesnego przemysłu spożywczego.
1. Monitorowanie i mapowanie mikroorganizmów w łańcuchu produkcyjnym
Grupa LipCo Foods poszukuje nowatorskich rozwiązań z obszaru zaawansowanej biologii molekularnej, opartych na sekwencjonowaniu genomowym całych populacji mikroorganizmów (WGS). Celem jest wykorzystanie tej technologii do tworzenia jeszcze bardziej precyzyjnych narzędzi mapowania i monitorowania źródeł pochodzenia oraz dróg rozprzestrzeniania się mikroorganizmów w czasie rzeczywistym – na każdym etapie łańcucha produkcyjnego. Obejmuje to fazę hodowlaną (w zakładach, gdzie możliwy jest dostęp do strefy żywca), transport, pozyskanie surowca, kolejne etapy procesu technologicznego, aż po produkt finalny. Rozwiązania tego typu mogą przyczynić się do wyznaczania nowego standardu proaktywnego podejścia do bezpieczeństwa żywności, otwierając przestrzeń do jeszcze skuteczniejszej prewencji i podnoszenia jakości w całym ekosystemie produkcyjnym.
2. Innowacyjne rozwiązania do eliminacji biofilmów
Biofilmy stanowią jedno z największych wyzwań w zakresie higieny instalacji produkcyjnych. Grupa LipCo Foods szuka przełomowych technologii, które pozwolą na szybszą i precyzyjną identyfikację tworzących się biofilmów (np. za pomocą czujników on-line, obrazowania) oraz ich trwałą eliminację. Interesują nas nieinwazyjne metody fizyczne (np. plazma, ultradźwięki, światło), enzymatyczne lub nowatorskie, ekologiczne środki dezynfekujące, które skutecznie niszczą matrix biofilmu, nie uszkadzając przy tym instalacji i są bezpieczne dla środowiska. Celem jest opracowanie systemu, który zapewni sterylność na poziomie niedostępnym dla konwencjonalnych metod.
3. Gospodarka o obiegu zamkniętym dla produktów plant-based
W produkcji tofu powstają uboczne, ale wartościowe frakcje – okara (błonnikowo-białkowa masa) oraz serwatka sojowa (płynna frakcja). Grupa LipCo Foods poszukuje technologii, które pozwolą na ich waloryzację i przekształcenie w pełnowartościowe produkty żywnościowe lub półprodukty. Celem jest zamknięcie obiegu surowca oraz maksymalne wykorzystanie zawartych w nim składników odżywczych – zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i ideą zero waste.
Partnerstwo, które ma znaczenie
Grupa LipCo Foods nie tylko definiuje wyzwania, ale również aktywnie angażuje się w rozwój i wdrażanie innowacyjnych rozwiązań. Jako Partner Strategiczny, oferuje startupom dostęp do wiedzy branżowejw ramach obszarów takich jak: R&D, Innowacje, Kontrola Jakości, Prawny oraz Komunikacji. .
Dzięki wsparciu firmy technologiczne mogą konsultować swoje pomysł, a także szybciej je rozwijać i przygotować do komercjalizacji. Grupa LipCo Foods stawia na partnerską współpracę, która łączy potencjał innowatorów z doświadczeniem operacyjnym i faktycznymi potrzebami rynku.
Program realizowany jest we współpracy z PFR Ventures, Foodtech.ac, Partnerem Strategicznym - Grupa LipCo Foods i przy wsparciu Partnerów branżowych: EIT Food, Maspex, Qemetica i Glovo oraz pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Rekrutacja trwa do 19 października – zgłoszenia można przesyłać poprzez formularz dostępny na stronie programu.