Za nami pierwsza edycja programu VC Connect: Seed to Scale!
Pierwsza edycja programu VC Connect: Seed to Scale dobiegła końca! Jej zwieńczeniem była konferencja Harvest the Future Meetup, która zgromadziła ekspertów, przedsiębiorców oraz przedstawicieli sektora zielonych technologii.
VC Connect: Seed to Scale – misja i efekty
Program VC Connect w ścieżce Seed to Scale powstał, aby wspierać innowacje w obszarach foodtech, agritech i cleantech – kluczowych dla bezpieczeństwa żywnościowego i transformacji ekologicznej w Polsce i na świecie. W ramach programu 15 zespołów rozwijało przełomowe technologie, m.in. chemiczny recykling tekstyliów, biologiczne środki eliminujące bakterie, magazynowanie energii wodorowej, liofilizowana żywność nowej generacji. To tylko część rozwiązań, które mogą zmienić sposób, w jaki produkujemy, konsumujemy i dbamy o środowisko.
Harvest the Future Meetup – czyli zielone technologie na pierwszym planie
Finałowa konferencja była okazją do podsumowania efektów programu i stworzenia przestrzeni do rozmów między startupami a funduszami VC podczas dedykowanych spotkań 1:1. Wydarzenie otworzył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Stefan Krajewski, podkreślając znaczenie technologii dla przyszłości rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. Powitania skierowały również Rozalia Urbanek, Członkini Zarządu PFR Ventures oraz Marta Ślubowska, Head of Legal Department, Grupa LipCo Foods.
„VC Connect to platforma akceleracyjna, która powstała z myślą o różnych sektorach gospodarki – wszędzie tam, gdzie innowacje technologiczne są potrzebne, ale ich twórcy wymagają wsparcia w przełożeniu pomysłu na realny biznes. Łączymy startupy z inwestorami, ekspertami i rynkiem, skracając drogę od technologii do komercjalizacji” – mówi Paweł Huras, p.o. Dyrektora Departamentu Innowacji w PFR.
Startupy na scenie – innowacje z potencjałem
Podczas finału zaprezentowało się pięć zespołów, które wzięło udział w tegorocznej edycji Seed to Scale i zaprezentowało swoje rozwiązania o realnym wpływie na rynek i społeczeństwo:
- Genovaris – bioaktywny proszek z liofilizowanych jaj ślimaka, nowy składnik żywności funkcjonalnej i suplementów.
- Use Waste – technologia chemicznego recyklingu odpadowych tkanin w modelu textile-to-textile.
- Wellneskin – mobilna instalacja do czyszczenia linii produkcyjnych z wykorzystaniem mikro- i nanopęcherzyków gazowych.
- Luna Scientific – zautomatyzowany system akwaponiczny do symbiotycznej uprawy roślin i hodowli ryb.
- Gritein – nowa generacja liofilizowanej żywności wysokobiałkowej dla segmentu MRE i outdoor.
A to tylko niektóre z pomysłów, które brały udział w programie. Wśród nich znalazły się m.in.: technologie ekologicznego przetwarzania bioodpadów w źródło białka i nawóz, biologiczne enzybiotyki zwalczające bakterie oporne na antybiotyki, systemy magazynowania energii wodorowej, inteligentne urządzenia do lodówek wydłużające świeżość żywności oraz platformy wspierające zdrowe odżywianie i ograniczanie marnowania żywności.
Siła ekosystemu
Podczas wydarzenia nie zabrakło inspirujących wystąpień i merytorycznych dyskusji. Piotr Grabowski, Współzałożyciel Foodtech.ac, podsumował kondycję sektora foodtech i agritech w ostatnich pięciu latach, podsumowując ile inwestycji i działań zostało już podjętych, oraz podkreślił kluczową rolę dalszej współpracy pomiędzy sektorem prywatnym a instytucjami publicznymi.
Następnie odbyły się dwa panele dyskusyjne. Pierwszy, „Czy można zarobić na projektach foodtech i agritech? – inwestycje w startupy”, moderowany przez Monikę Borowiecką, Partnerkę Zarządzającą w Tangent Line Ventures. W rozmowie udział wzięli: Rozalia Urbanek (Członkini Zarządu, PFR Ventures), Jowita Sewerska (Dyrektor Inwestycyjna, ECBF) oraz Piotr Grabowski (Współzałożyciel, Foodtech.ac). Natomiast drugi dotyczył trendów i potrzeb rynku w innowacjach greentech, który poprowadziła Aleksandra Wirth (PFR). Panelistkami były: Marta Ślubowska (Head of Legal, Grupa LipCo Foods), Justyna Kulawik-Dutkowska (Head of Network & Business Development – Region North and East, EIT Food) oraz Izabela Bany (External Relations Specialist, Qemetica).
Program VC Connect: Seed to Scale został zrealizowany we współpracy z PFR Ventures, Foodtech.ac oraz partnerem strategicznym – Grupą LipCo Foods. Wsparcie merytoryczne zapewnili także EIT Food, Maspex, Qemetica i Glovo, Youth Business Poland a inicjatywa była objęta honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Klimatu i Środowiska oraz Ministerstwa Rozwoju i Technologii.