Przyszłość jedzenia, czyli innowacje w obszarach foodtech i agritech. Warsztaty EIT Food Poland


Podczas warsztatów „AMPLE-ify: Zwiększ swój potencjał”, zorganizowanych przez EIT Food Poland pod patronatem Polskiego Funduszu Rozwoju, uczestniczki zdobywały wiedzę, narzędzia i inspirację do działania w dynamicznie rozwijającym się sektorze foodtech i agritech. Wydarzenie, które odbyło się w dniach 5-6 marca skierowane było do kobiet zmieniających branżę rolno-spożywczą – zarówno tych z gotowymi pomysłami na biznes, jak i tych, które dopiero poszukują swojej ścieżki w świecie innowacji.
Podczas dwóch dni uczestniczki wzięły udział w zajęciach, których celem było:
- przybliżenie kondycji sektora,
- zidentyfikowanie najważniejszych trendów w agritech i foodtech,
- wsparcie w formułowaniu pomysłów biznesowych,
- przygotowanie Business Model Canvas,
- poznanie możliwości rozwoju pomysłów w ramach EIT Food.
Była to doskonała okazja do zdobycia wiedzy, nawiązania kontaktów oraz rozwinięcia umiejętności potrzebnych do realizacji innowacyjnych projektów.
Jak zrealizować swój pomysł i zbudować biznes?
Natalia Kupsik, starsza specjalistka w Departamencie Rozwoju Innowacji Polskiego Funduszu Rozwoju, poprowadziła dwa warsztaty: Business Ideation oraz Business Model Canvas. Celem warsztatów Business Ideation było generowanie innowacyjnych pomysłów biznesowych oraz formowanie interdyscyplinarnych zespołów. Uczestniczki wzięły udział w sesjach kreatywnych, mapowaniu wyzwań sektora agritech z uwzględnieniem potencjału polskiego rynku oraz wyborze obszarów, wokół których skupiać się będą tworzone przez nie rozwiązania.
Z kolei warsztat Business Model Canvas miał na celu pomoc w zrozumieniu i wykorzystaniu narzędzia służącego do wstępnej walidacji biznesowej. Każda z uczestniczek zaprojektowała pierwszą wersję swojego modelu biznesowego, analizując jego kluczowe elementy, takie jak unikalna propozycja wartości, segmenty klientów, struktura kosztów i źródła przychodów. Warsztaty te pozwoliły uczestniczkom przygotować się do dalszego rozwoju opracowanych projektów.
Innymi prelegentkami były Joanna Burnos, założycielka LEADERIS Institute, która poprowadziła sesję empoweringową oraz Paulina Brym-Ciuba, dyrektorka operacyjna w Startup Hub.
A co z foodtech i agritech w przyszłości?
Podczas wydarzenia odbył się również blok tematyczny poświęcony innowacjom i trendom w sektorze foodtech i agritech. Ewa Karólewska, Senior Project Manager ds. wsparcia startupów w EIT Food, przedstawiła aktualną kondycję sektora w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, podkreślając jego rosnące znaczenie oraz zainteresowanie inwestorów technologiami żywnościowymi. W swoim wystąpieniu wskazała na kluczowe trendy, takie jak rozwiązania zwiększające odporność rolnictwa na zmiany klimatyczne, produkcja alternatywnych źródeł białka (np. mięso komórkowe) oraz zamienniki cukru i tłuszczów.
Szczegółowe dane na temat sektora można znaleźć w raporcie „The State of the CEE FoodTech & AgriTech”.
Program akceleracyjny EWA – Empowering Women in Agrifood
Wydarzenie było też okazją, aby poznać inne inicjatywy EIT Food. Jedną z nich jest program EWA – Empowering Women in Agrifood, sześciomiesięczny akcelerator wspierający przedsiębiorczość kobiet w sektorze rolno-spożywczym. Program jest idealny zarówno dla kobiet z innowacyjnymi pomysłami na produkty lub rozwiązania, jak i dla założycielek firm, które już wprowadziły swoje produkty na rynek i znajdują się na wczesnym etapie rozwoju.
Odwiedź stronę EIT Food, aby uzyskać więcej informacji i nie przegapić kolejnej edycji, do której zapisy ruszają już wkrótce.